2023. március 17.

Családtámogatási kedvezmények a Diákhitelnél!

2023. január 1-ét követően a Kormány családpolitikai intézkedéseinek köszönhetően tovább bővülnek a gyermektámogatási kedvezmények a diákhitelek esetében. Összeszedtük cikkünkben a legfontosabb változásokat és tudnivalókat, böngészd át és kerülj képbe a lehetőségekkel!

Új családtámogatási kedvezmény Diákhiteles édesanyáknak

A diákhitellel rendelkező, felsőoktatásban tanuló női hallgatók, gyermekvállalás esetén a törlesztés kötelezettség felfüggesztését, csökkentését vagy akár 100%-os elengedését is igényelhetik, 30 éves korig. Az új intézkedés értelmében, amennyiben 30. életévét még be nem töltött hitelfelvevő hölgyeknek a magyarországi felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezése után két éven belül, 2023. január 1. után születik gyermeke, vagy fogadnak örökbe, valamint gyermekükkel egy háztartásban élnek, a fennmaradó hiteltartozásuk 100%-át elengedi a Diákhitel Központ.

Egyéb családtámogatási kedvezmények

A Diákhitel1 és Diákhitel2 már önmagukban is kedvező hitelkonstrukciók, a tanulmányok utáni jövedelemarányos törlesztés pedig megkönnyíti a hitel visszafizetését. A Diákhitel célja, hogy az olcsó hitel mellett még kedvezőbb opciókkal is szolgáljon. De lássuk, milyen egyéb családtámogatási kedvezményeket nyújt a Diákhitel 1-2-3 gyermek vállalása esetén!

Egy gyermek esetén kérelmezhető a törlesztési kötelezettség felfüggesztése, vagyis a Diákhitel1 és a Diákhitel2 esetén a kedvezmény időszakában nem kell törlesztőrészletet fizetni.

Ennek feltételei:

 • a várandóság betöltötte a 91. napot, vagy az igénybe vevő személy csecsemőgondozási díjban (CSED), vagy gyermekgondozási díjban (GYED), vagy gyermekgondozást segítő ellátásban (GYES) részesül
 • az örökbefogadást a gyámhatóság engedélyezte és a kedvezmény igénybevételére vonatkozó kérelem benyújtásra került

Kettő gyermek esetén kérhető a törlesztési kötelezettség szüneteltetése, anyák esetében a hitelfelvételt követően megszületett második gyermek után Diákhitel Központ elengedi a tartozás 50%-át.

Ki jogosult?

 • aki Diákhitel1 vagy Diákhitel2 szerződéssel rendelkezik és 2018. január 1. után született, vagy fogadta örökbe második gyermekét.
 • aki Diákhitel Plusz szerződéssel rendelkezik, és a hitelfolyósítást követően született, vagy fogadta örökbe második gyermekét.

Három vagy több gyermek vállalása esetén szintén kérelmezhető a törlesztési kötelezettség szüneteltetése, anyák esetében pedig a tartozás 100%-ának elengedése.

Erre azok jogosultak, akik:

 • Diákhitel1 vagy Diákhitel2 szerződéssel rendelkeznek és 2018. január 1. után született meg harmadik gyermeke, vagy fogadta örökbe harmadik gyermekét.
 • Diákhitel Plusz szerződéssel rendelkeznek, és a hitelfolyósítást követően született harmadik gyermekük, vagy fogadta örökbe harmadik gyermekét.

Hogyan lehet igénybe venni és mik az egyéb tudnivalók?

 • A támogatást a Diákhitel Központnál vagy Diákhitel Direkt fiókban lehet igényelni.
 • A tartozás részleges vagy teljes elengedésével kizárólag nők élhetnek.
 • A kedvezményt jogcímenként külön kell igényelni.
 • Egy gyermek után kizárólag csak egy támogatás vehető igénybe.
 • Amennyiben egy adott szerződésre már igényelte az édesanya az 50%-os hitelelengedést, újabb gyermek vállalása esetén a fennálló tartozás elengedése ugyanerre a szerződésre nézve kérelmezhető.

Bővebb tájékoztatást találsz az igénybe vehető kedvezményekről itt:
https://diakhitel.hu/csaladtamogatas/
https://diakhitel.hu/segitseg-edesanyaknak/