2022. december 19.

Kamatstop a Diákhitelekre

A Kormány tekintettel a szankciók miatt drasztikusan megromlott kamatkörnyezetre, megvizsgálta a Diákhitelek helyzetét. A hallgatók érdekeit szem előtt tartva, egyben mérlegelve a jelenlegi helyzetet, a Kormány elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, így a lakosságot és a kkv-kat követően a Diákhitelekre is kamatstopot vezet be.

A döntés értelmében 2023. január 1-jétől a szabad felhasználású Diákhitel1 továbbra is 4,99 százalékos kamatszint mellett lesz elérhető és igényelhető. A Képzési Hitel és a Diákhitel2 pedig továbbra is kamatmentes marad.

Az elhibázott brüsszeli szankciók árát nem a hallgatóknak kell megfizetnie, a Diákhitelekre kiterjesztett kamatstop nélkül a Diákhitel1 kamata duplájára, 10,1 százalékra emelkedne. Nem szabad azonban hagyni, hogy a diákokat a szankciós kamatfelár terhei sújtsák, mindent el kell követni, hogy aki akar és képes rá, az tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen. Megengedhetetlen az a helyzet, hogy a ránk erőltetett szankciók fosszák meg akár magyar fiatalok ezreit a továbbtanulás lehetőségétől.

A Kormány folyamatosan nyomon követi és vizsgálja, hogy milyen további intézkedések szükségesek a brüsszeli szankciók miatt kialakult negatív gazdasági- és inflációs hatások ellensúlyozása érdekében.