Intézd az ügyeidet online a Diákhitel Direkten!

A Diákhitel Direkt segítségével számos műveletet otthonról, kényelmesen, számítógépen vagy akár a telefonos alkalmazáson (iOS, Android) keresztül is elintézhetsz.

Diákhitel direkt
Online intézhető műveletek:

Hitelösszeg módosítás

 • A korábban igényelt összeget az önköltség mértékéig emelheted vagy akár csökkentheted.
 • Megvalósítás: belépés → nyomtatványok (vízszintes menüsor) → folyósítási adatok → igényelt hitelösszeg

Szüneteltetés vagy újraindítás

 • Kérheted a korábban szüneteltett folyósítás újraindítását, vagy éppen a folyósítás szüneteltetését az adott tanulmányi félévre. Ha szüneteltetsz, addig nem indul újra a folyósítás, amíg az erre vonatkozó igényt nem nyújtottad be, és fordítva – ha nem adsz be ilyen igényt, a rendszer örökíti a korábbi időszak beállítását a következő tanulmányi félévre is.
 • Megvalósítás:belépés → nyomtatványok (vízszintes menüsor) → folyósítási adatok → folyósítás szüneteltetése/újraindítása

Adatváltoztatás

 • A személyes adatok és a tanulmányi adatok változását, ideértve az új hallgatói jogviszony létesítését is kezdeményezheted a webes Diákhitel Direkten. (Ez a funkció a mobil alkamazásokban nem érhető el.)
 • Megvalósítás: belépés → nyomtatványok (vízszintes menüsor) → személyes adatok/tanulmányi adatok

Törlesztés / fizetés

 • A rendszeres havi törlesztést és az előtörlesztést is intézheted bankkártyás fizetéssel.
 • Megvalósítás: belépés → fizetés (vízszintes menüsor)

Törlesztőrészlet mérséklés

 • A jövedelemarányos törlesztési időszakban (a jogviszony megszűnésének évében, és az azt követő évben a minimálbér alapján fizeted a törlesztőrészletedet, ami ez után válik jövedelemarányossá) a szerződés fennállta alatt összesen 36 hónap időtartamban kérheted, hogy a törlesztőrészleted a minimálbérhez viszonyítva kerüljön meghatározásra. A 36 hónapot nem szükséges egyben igényelni.
 • Megvalósítás: belépés → nyomtatványok (vízszintes menüsor) → kedvezmények → törlesztőrészlet mérséklése

Elállás és szerződés felmondása

 • A szerződéskötést követő 14 napon belül – ha folyósításra még nem került sor – a hitelszerződést elállás útján megszüntetheted. A 14 nap elteltét követően, vagy 14 napon belül történő folyósítás esetén a szerződés megszüntetésére a hitelszerződés felmondásával van lehetőséged. Az elállást vagy a felmondást írásban teheted meg. A felmondás beérkezésétől számított 15. napon a Hitelszerződés megszűnik, és az addig felhalmozódott teljes tartozást (tőke, esetleges késedelmi kamat, költség) egy összegben, 8 napon belül kell kifizetned.
 • Megvalósítás: belépés → nyomtatványok (vízszintes menüsor) → törlesztési adatok → hitelszerződés felmondása

Vagy töltsd le az alkalmazást iOS vagy Androidos készülékedre!

Tudnivalók
Mit kell tudnod a törlesztésről?

Mikortól törlesztesz?

A hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónaptól kell elkezdened a törlesztést. Kivétel, ha hamarabb betöltöd a 45. életévedet, mert akkor már a 45. életéved betöltését követő negyedik hónapban, azaz akár a hallgatói jogviszony alatt is meg kell kezdened a visszafizetést.

Mekkora a törlesztőrészletem?

A törlesztési arányt a törlesztés megkezdésekor fennálló tartozáshoz mérten, az alábbiak szerint sávosan határozzuk meg. Havi törlesztőrészleted az első két évben az előző évben alkalmazott minimálbér összege, ezt követően a tárgyévet megelőző második évben elért átlagjövedelmednek 1/12 részének adott sávhoz tartozó hányada:
→ 1 000 000 Ft alatti tartozás – 4%
→ 1 000 001 – 2 000 000 Ft közti tartozás – 5%
→ 2 000 001 – 3 000 000 Ft közti tartozás – 7%
→ 3 000 001 – 4 000 000 Ft közti tartozás – 9%
→ 4 000 001 Ft feletti tartozás – 11%

Változik az összeg?

A minimálbér és a jövedelem változása miatt a törlesztőrészletet évente határozzuk meg. A következő évre vonatkozó törlesztőrészletről decemberben küldjük az értesítést.

Hogyan törleszthetsz?

A havi törlesztést, illetve az előtörlesztést fizetheted banki utalással a 10032000-01800157 számlaszámra, vagy online bankkártyás fizetéssel.

Mi a törlesztési határidő?

A törlesztőrészletnek minden hónap 12. napjáig kell megérkeznie.

Mikor lehet előtörleszteni?

Előtörlesztésre bármikor díjmentesen van lehetőséged. Az előtörlesztés lehet rendszeres és lehet eseti is. Használd a megszokott számlaszámot (10032000-01800157) és ne felejtsd el feltüntetni a szerződésszámot a közlemény rovatban.

Kalkulátor

Diakhitel2 kalkulator

Kedvezmények
Családtámogatási kedvezmények!

A Kormány családpolitikai intézkedéseinek köszönhetően 2023. január 1-ét követően tovább bővülnek a diákhitelek esetében a gyermektámogatási kedvezmények.  Az új módosítás kimondja, ha a 30. életévét be nem töltött hitelfelvevő hölgynek a magyarországi felsőoktatási tanulmányai alatt, vagy azok sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül, 2023. január 1-e után gyermeke születik, vagy gyermeket fogad örökbe, valamint a gyermeke vele egy háztartásban él, a fennálló hallgatói hiteltartozása 100%-át elengedi a Diákhitel Központ. A kedvezmény igénybevételéhez kérjük, vedd fel a kacsolatot az Ügyfélszolgálatunkkal: info@diakhitel.hu vagy +3619999944

Ha később, a hitelfelvételt követően gyermeked születik, vagy örökbe fogadsz, kedvezményekkel könnyítjük meg diákhiteled visszafizetését:

1 gyermek esetében:

 • Kérheted a törlesztési kötelezettség szüneteltetését.*
 • 2 gyermek esetében:

 • Kérheted a törlesztési kötelezettség szüneteltetését.*
 • Az anyák esetében elengedjük a tartozás felét (ha több diákhitel szerződésed van, az általad választott szerződésre nézve).
 • 3 gyermek esetében:

 • Kérheted a törlesztési kötelezettség szüneteltetését.*
 • Az anyák esetében elengedjük a teljes tartozást (ha több diákhitel szerződésed van, az általad választott szerződésre nézve)./li>

 • *A várandósság 91. napjától.