2020. augusztus 19.

Hatalmas lehetőség: támogatott képzési hitel áprilistól

Jövő áprilistól a szak- és a felnőttképzésben is elérhető lesz a diákhitel, képzési hitel néven – erről döntött a kabinet. „A kormány az új hitel termékek bevezetésével nagy lépést tett az élethosszig tartó tanulás elősegítése, valamint a szak- és felnőttképzés vonzóbbá tétele felé” – mondta a Diákhitel Központ vezérigazgatója. (Forrás: Figyelő)
 

A jövő áprilistól elérhető új képzési hitelt a 18–55 éves korosztályba tartozók vehetik fel, ha szak- vagy felnőttképzésben vesznek részt. Kiket érint igazán ez a lehetőség? 

– A Diákhitel Központ új termékei az iskolarendszerű szakképzésben több mint ötvenezer, a felnőttképzésben pedig akár százezer, összesen tehát 150 ezer ember számára jelentenek segítséget. A felsőoktatási hitelekhez nagyon hasonló képzési kölcsönök bevezetése iránt az utóbbi években egyre erősödő igény jelentkezett a képzőintézetek és a képzésekben részt vevők oldaláról. A mind gyorsabban változó munkaerőpiaci elvárásoknak is köszönhetően az élethosszig tartó tanulás az Európai Unióban is az oktatás- és foglalkoztatáspolitika egyik központi témájává vált, s mi, magyarok már Klebelsberg Kunó, hazánk legnagyobb hatású vallás-és közoktatásügyi minisztere óta valljuk, hogy a kiművelt emberfőkre kiemelkedő szerep hárul az ország felvirágoztatásában. A kormány azzal, hogy a nemzetközi szinten is elismerten sikeres magyar felsőoktatási diákhitelezés jelentős kiterjesztéséről döntött, óriási segítséget nyújt azoknak, akik eddig forráshiány miatt nem tudtak belevágni a magasabb képzettséggel s ezáltal jobb fizetéssel és stabilabb munkahellyel kecsegtető átképzésekbe. A döntés tovább növeli a szakés felnőttképzések vonzerejét is, és ennek eredményeként nagymértékben csökkenhet Magyarországon a hiányszakmák, valamint a speciális szaktudást igénylő betöltetlen álláshelyek száma.
 A képzési hitelek bevezetéséről zajló kormányzati egyeztetés felgyorsulásához bizonyosan hozzájárult a Covid–19-járvány miatt kialakult munkaerőpiaci turbulencia is. Látni kell, hogy a munkaerőpiac bizonyos szegmenseiben a pandémia következtében sok ember veszítette el a munkáját, s egyes területeken – mint a budapesti turizmus és vendéglátás – az átlagosnál lassabb lehet a kilábalás, így kétségkívül sokaknak segítenek majd az új, támogatott hiteltermékek. Ez a lehetőség bizonyosan hozzájárul a munkaerőpiaci mobilitás erősödéséhez is, hiszen a szabad felhasználású képzési hitelek segítségével olyanok is tudnak majd lakóhelyet váltani egy új, kedvezőbb feltételeket kínáló állás betöltése érdekében, akik ezt korábban forráshiány miatt nem tudták volna megtenni. – A kormány döntése alapján augusztus 15-től több mint duplájára – 150 ezer forintra – nő a felsőoktatásban felvehető szabad felhasználású diákhitel havi maximuma, és a szabad felhasználású képzési hitel havi limitje is ekkora lesz. Milyen további feltételekkel vehetők majd fel a képzési kölcsönök? Van, amiben eltérnek a felsőoktatási és a képzési hitelek? – Fontos kormányzati cél, hogy a megújult szakképzésben tanulók is ugyanolyan segítségben részesüljenek, mint a felsőoktatási hallgatók, ezért a felvehető összeg nagysága és kamatozása is megegyezik a kifejezetten kedvelt felsőoktatási diákhiteleknél megismertekkel. A költségvetési kamattámogatásnak köszönhetően a szabad felhasználású képzési hitel kamata 1,99 százalékos, míg a képzési díjakra fordítható kölcsön kamatmentes lesz. Nagyon fontos, hogy a képzési hitelek igényléséhez csak a képzési jogviszony igazolására lesz szükség, a Diákhitel Központ hitelbírálatot nem végez. A szabad felhasználású képzési hitelt – a felsőoktatásban, a szak- és felnőttképzésben egyaránt – maximum 8 250 000 forint összértékben lehet igényelni. Az iskolarendszerű szakoktatásban és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzésekben a képzési díjhoz igazodik a kötött felhasználású képzési hitel maximuma, míg az egyéb képzésekben 500 000 forint lesz az igénylési limit.
Alapvetően a törlesztésükben térnek majd el a felsőoktatási és a képzési hitelek. Mivel az utóbbiak akár 55 éves korban is igényelhetők lesznek, így annuitásos konstrukció bevezetéséről döntött a kormány. Az ügyfelek az összeg felvételekor eldönthetik, hogy 1 és 10 év között milyen hosszúságú törlesztési időszakot választanak. A visszafizetést egyébként a képzések lezárultát követő negyedik hónapban kell majd megkezdeni.
 Fontos újdonság, hogy az igénylés a képzési hitel esetében kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapus azonosító használatával történhet majd.
Az első Orbán-kormány által alapított Diákhitel Központ éppen jövőre lesz húszéves, így biztos vagyok abban, hogy a jól kiépített, piaci forrásbevonásra épülő, önfenntartó rendszer és a hosszú évek tapasztalata segít majd abban, hogy a képzési hitel a felsőoktatási kölcsönökhöz hasonlóan sikeres konstrukció lehessen.

– Meddig tartható a szabad felhasználású diákhitelek és a képzési kölcsönök alacsony kamata?

– Három tényezőnek köszönhető, hogy a diákhitelek kamata történelmi mélyponton van: egyrészt az alacsony piaci kamatkörnyezetnek és a Diákhitel Központ forrásbevonása mögött álló állami kezességvállalásnak, másrészt a kis működési költségünknek, harmadrészt az alacsony kockázati prémiumnak. Ez utóbbi oka, hogy a hallgatók a diplomájuk megszerzését követően egyre gyorsabban és könnyebben fizetik vissza a felvett diákhiteleiket, ami a nagyon kis mértékű munkanélküliségnek és az utóbbi években tapasztalható igencsak dinamikus béremelkedésnek köszönhető. A bedőlt diákhitelek aránya szerencsére igen csekély, nagyjából egy százalék. Ha a piaci környezet nem romlik jelentősen, akkor várhatóan jövőre is tartani tudjuk a rendkívül kedvező 1,99 százalékos kamatmértéket. Azt reméljük, hogy aki a szak- és felnőttképzésben végez, könnyebben és jobb fizetéssel tud majd elhelyezkedni, így a diákhitelnél tapasztalhatóhoz hasonlóan lesz képes törleszteni. Úgy számolunk, hogy négy-öt éven belül már költségvetési kamattámogatás nélkül is a felsőoktatási Diákhitel1 termékéhez hasonló lehet a szabad felhasználású hitel kamata.

– A kormány döntése alapján a képzési hitelek kapcsán is igénybe vehetik majd az édesanyák a családtámogatási kedvezményeket.

– Rendkívül jó hír, hogy a kormány az új termékekre is kiterjesztette ezt a támogatást, vagyis a második gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén elengedik az édesanya képzésihitel-tartozásának a felét, a harmadik vagy további gyermek megszületése esetén pedig a teljes adósságot. A felsőoktatási diákhiteleknél a családtámogatási kedvezmény 2018-as bevezetése óta csaknem 4,5 milliárd forint értékben tudtuk elengedni mintegy 5000 édesanya diákhitel-tartozását.

– Jellemző ez a fajta hitelezés máshol is Európában? Mennyire jó európai viszonylatban a diákhitelezési gyakorlatunk?

– A magyar nonprofit modell talán a világon egyedülálló módon ötvözi a piaci forrásbevonást és az állami támogatásként nyújtott családtámogatásokat. És azt tapasztaljuk, hogy mint sok más területen, a speciális magyar modell itt is működik, hiszen piaci forrásbevonáson alapuló, kevés költségvetési forrást igénylő, önfenntartó rendszert sikerült elérni, amellyel kapcsolatban egyre több tanuló ismeri fel, hogy a diákhitelek inkább minősülnek egyfajta támogatásnak, semmint klasszikus értelemben vett hiteleknek. Jó hír, hogy mind többen élnek az egyre bővülő termékpaletta nyújtotta lehetőségekkel, s ezzel párhuzamosan nő hazánkban a diplomások aránya és a diplomás termékenységi mutató is. Nyugodtan kijelenthető, hogy a 2001-ben létrehozott magyar diákhitelezés egyszerre politikai, gazdasági és oktatási sikertermék. Eddig több mint 430 ezer hallgató vett fel valamilyen diákhitelt, és az e kölcsönöket igénybe vevők fele nyilatkozott úgy, hogy a diákhitelek nyújtotta segítség nélkül valószínűleg nem tudtak volna diplomát szerezni. Ha kicsit távolabbra tekintünk, azt látjuk, hogy a magyar hallgatók rendkívül szerencsések, mert néhány uniós államban működik ugyan hasonló konstrukció, de több országban – sőt az Egyesült Államokban is – komoly problémákat okoznak a piaci alapon, profitorientált cégek által nyújtott diákhitelek.
A felsőoktatásban elérhető hallgatói és a szak-, valamint felnőttképzésben igényelhető hitelek rendszere átjárható lesz. Így például a szakképzés után diplomaszerzésre törekvők törlesztését újabb tanulmányaik idejére felfüggesztik és viszont: az is a törlesztés szüneteltetését vonja maga után, ha valaki a felsőoktatásból a szakképzésbe kíván átülni. A képzési hitelek bevezetése egyértelműen hozzájárulhat a munkaerőpiaci mobilitás erősödéséhez és a felnőttképzésben részt vevők számának a növekedéséhez.

– A koronavírus-járvány okozta átmeneti pénzügyi nehézségek enyhítésére bevezetett Diákhitel Pluszt az év végéig lehet felvenni. Utána lesz hasonló termék?

– A május 1-jétől elérhető, maximum félmillió forintig igényelhető, teljesen kamatmentes, szabad felhasználású hitel rendkívül nagy segítséget nyújtott a hallgatóknak. Már több mint 17 ezren nyújtották be az igénylésüket és csaknem 15 ezren meg is kapták a kért összeget. A Diákhitel Központ részéről megfontolandónak tartanánk, hogy a világjárvány és a munkaerőpiaci folyamatok alakulásától függően valamilyen formában tartsuk meg ezt a konstrukciót december 31. után is, hiszen váratlan kiadásoknál és a tanévkezdés jellemzően nagyobb költségeit tekintve óriási segítséget jelenthet. Mivel jelenleg zajlik a felsőoktatási beiratkozási és párhuzamosan a pótfelvételi időszak, fontos megemlíteni, hogy az idén a Diákhitel1- és a Diákhitel2-igénylések száma is jelentősen meghaladja a múlt évben látott értékeket. A szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukciót hatvan százalékkal többen vették igénybe, mint 2019 azonos időszakában. Ha az eddigi tendencia folytatódik, akkor 2020-ban több mint 40 ezer új diákhitel-igénylőnek 30 milliárd forintot meghaladó értékben fogunk hitelezni. Erre 2003 óta nem volt példa.

– Terveznek-e újabb hiteltermékkel megjelenni a piacon?

– Rövidesen elérhető lesz a Diákhitel Plusz keretében a struktúraváltó felnőttképzésekhez felvehető, teljesen szabad felhasználású, 1,2 millió forintig igényelhető kölcsön. Ez tekinthető a jövő áprilistól bevezetendő képzési hitelek előszobájának is. Az ITM döntése alapján ez a termék Java-programozói, webfejlesztői, -tesztelői és -üzemeltetői felnőttképzéshez lesz kérhető. Most zajlik az oktatásokat szervező és megvalósító felnőttképző intézetek pályázat útján történő kiválasztása.

– Ennyi újítás mellett a Diákhitel Központot mint szervezetet is bizonyosan fejleszteni kell.

– Nem tagadom, hogy a törlesztési moratórium és a Diákhitel Plusz bevezetése, valamint az egyéb újdonságok átültetése és a képzési hitelek előkészítése nagy kihívások elé állítja a munkatársaimat, különös tekintettel arra, hogy nálunk a felsőoktatási beiratkozási időszak a legpörgősebb hónap. Ettől függetlenül rendkívül szerencsésnek tartjuk magunkat, hogy egyre több honfitársunknak adhatunk segítséget, s egyre több magyar fiatalnak tudunk támogatást nyújtani álmai megvalósításához. A Diákhitel Központ küldetése, hogy a Kárpát-medencében ne legyen olyan magyar fiatal, aki anyagi okok miatt nem képes megszerezni a tehetségének megfelelő tudást. Mi abban hiszünk, hogy a tudásba fektetni mindig tökéletes döntés!