Tisztelt Felnőttképző!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. május 31-től a felnőttképzésben résztvevők számára elérhetővé válnak a Diákhitel Központ által rendkívül kedvező feltételekkel nyújtott szak- és felnőttképzési hitelek. Előzetesen bemutatjuk ezen hitelek felnőttképzésben résztvevők esetében érvényes fontosabb részleteit és tájékoztatjuk Önöket néhány fontos technikai részletről.

 

A Diákhitel Központ Zrt. speciális állami, „not-for profit” intézményként éppen 20 éve segíti a felsőoktatásba bejutó fiatalokat abban, hogy pénzügyi, akadályok ne hátráltassák őket felsőfokú tanulmányaik elvégzésében. Büszkék vagyunk rá, hogy fennállásunk 20 éve alatt több, mint 450 ezer hallgató élt a diákhitel adta kedvezményes lehetőségekkel. A diákhitelt igénylő hallgatók több, mint 50%-a nyilatkozott úgy, hogy a Diákhitel Központ által nyújtott segítség nélkül anyagi okok miatt nem tudott volna diplomát szerezni.

A Magyar Kormány – felismerve az élethosszig tartó tanulás és a felnőttképzés kiemelt fontosságát – 2020 augusztusában döntést hozott arról, hogy 2021 tavaszától a diákhitelhez hasonló kedvezményes képzési hitel konstrukciókkal segíti a megújult felnőttképzés rendszerét és az abban résztvevőket.

A Kormány 2021. március 29-én elfogadott 156/2021. számú rendelete értelmében a képzési hitelek 2021. május 31-től válnak elérhetővé a felnőttképzésben résztvevők számára. A két hitelkonstrukció feltételei az alábbiak.

Képzési Hitel megoldások

Az elfogadott jogszabályok alapján a fent említett képzési hitel konstrukciókat a felnőttképzők által folytatott képzések körében az erre engedéllyel rendelkező felnőttképző által nyújtott, szakképzésről szóló törvény szerinti, három hónapot meghaladó képzési idejű szakmai képzésekre vagy részszakmára felkészítő szakmai oktatásokra lehet igénybe venni.

A fenti feltételeknek megfelelő képzések esetén az alábbi két finanszírozási megoldás válik elérhetővé a képzésben résztvevők számára:

Képzési Hitel1 – szabad felhasználásra 1,99 %-os kamattal

A Képzési Hitel1 termék a képzésben résztvevők számára szabad felhasználású hitelként érhető el a képzés teljes ideje alatt. A kedvezményes, félévente változó kamatozású, induláskor 1,99 %-on elérhető hitel összege havi maximum 150 ezer forint lehet, amelyet Társaságunk a képzésben résztvevő folyószámlájára utal.

Képzési Hitel2 – képzési díjra kamatmentesen

A Képzési Hitel2 termék a képzésben résztvevők számára kizárólag a képzési díj megfizetésére érhető el a képzés teljes ideje alatt. Az állami támogatásnak köszönhetően kamatmentes (0%-os) hitel összegének maximuma a képzési díj összege, de legfeljebb 500 ezer forint lehet.  A Képzési Hitel2 esetében a képzésben résztvevő által felvett hitelt Társaságunk közvetlenül a képző intézmény folyószámlájára utalja.

Mindkét megoldás közös jellemzője:

 1. a felvehető hitel futamideje 1 és 10 év között szabadon választható
 2. a hitelt a Diákhitel Központ a felnőttképzési jogviszony meglétének ellenőrzését követően néhány napon belül folyósítja
 3. a törlesztést a képzés befejezése utáni 3 hónap türelmi időt követően kell megkezdeni és egyenlő havi törlesztőrészletekben kell teljesíteni
 4. a hitelfelvevő életkora minimum 18. maximum 55 év lehet
 5. a hitelek igényléséhez nem szükséges fedezet, a Diákhitel Központ hitelbírálatot nem végez
 6. a hitelhez semmilyen kiegészítő díj vagy költség nem kapcsolódik, az bármikor díjmentesen elő- vagy akár végtörleszthető
 7. a diákhitelek esetében alkalmazott családi kedvezmények a képzési hitelek esetében is elérhetők (részletesen lásd: diákhitel.hu ), melyek közül a legfontosabb, hogy ha egy családban a második gyermek megszületik, úgy az édesanya képzési hitelének 50%-át elengedjük, a harmadik gyermek megszületése esetén pedig az édesanya teljes képzési hiteltartozása elengedésre kerül (az ügyfél választása szerint vagy a szabad felhasználású vagy a kötött felhasználású hiteltartozás)

Technikai tudnivalók

A Képzési Hitel1 és Képzési Hitel2 termékek kapcsán a teljes hitelezési folyamat elektronikus úton történik.

A hitelt igénylők a hiteleiket kizárólag ügyfélkapus elérés birtokában, csak elektronikus formában fogják tudni benyújtani a Diákhitel Központ által erre a célra kialakított direktbanki felületén.

A felnőttképzési jogviszony meglétét Társaságunk a Felnőttképzési Adatszolgáltatási Rendszerrel (FAR) való közvetlen adatkapcsolat segítségével fogja ellenőrizni, amely az alábbi következményekkel jár az intézmények számára:

 • A felnőttképző intézményeknek nem szükséges részt venniük a hiteligénylési folyamatban, (pl. hiteligénylések átvétele vagy igazolása)
 • A felnőttképző intézményektől a résztvevőknek nem lesz szükséges papír alapú igazolást, stb. beszerezniük a felnőttképzési jogviszony meglétéről
 • A hitel igényléséhez ugyanakkor kulcsfontosságú lesz az, hogy a képző intézmények a késedelem nélkül és pontos rögzítsék a képzésben résztvevőket a FAR rendszerben annak érdekében, hogy a Diákhitel Központ képes legyen a jogviszony ellenőrzésére
 • Mivel a Diákhitel Központ a Képzési Hitel2 esetében legfeljebb a képzésben részt vevő által fizetett képzési díj mértékéig nyújthat hitelt, ezért a Képzési Hitel2 esetében alapvető fontosságú, hogy a képző intézmények a hitelt igénylők esetében az általuk fizetendő pontos képzési díjat rögzítsék majd a FAR rendszerben (ennek technikai megvalósítása jelenleg folyamatban van és a termék indulásakor a lehetőség már a képző intézmények rendelkezésre fog állni)
 • Mivel a hitel folyósításához a képzésben résztvevőnek már rendelkeznie kell a felnőttképzési jogviszonnyal, ezért a beiratkozási folyamatban szükséges lesz az, hogy a képző intézmény már a képzési díj teljes megfizetését megelőzően létrehozza (és FAR-ban rögzítse) a résztvevő jogviszonyát.

 

Tisztelt Felnőttképző!

Társaságunk honlapján (www.diakhitel.hu) napokon belül megjelennek a 2021. május 31-től elérhető termékek pontos feltételei és a közeli hetekben folyamatosan felkerülnek a képző intézmények számára releváns kiegészítő információk is.

A Diákhitel Központ felvette a kapcsolat a Felnőttképzők Szövetségével és arra törekszik, hogy a felnőttképzőkkel hatékony és termékeny együttműködést alakítson ki. Hisszük, hogy a képzési hitelek egyaránt szolgálják a képzésben résztvevők, a felnőttképzés megerősítésében elkötelezett kormányzati politika és a pótlólagos pénzügyi források révén a felnőttképzők érdekeit is.

 

Budapest, 2021. 03. 31.

 

Tisztelettel,

Diákhitel Központ