2022. december 12.

Tuti spórolási tippek

Szűkös az év vége? Szeretnél spórolni álmaid tárgyára, egy nyaralásra, vagy csak az elkövetkezendő időszakra? Akkor segítünk benne! Összegyűjtöttünk néhány hasznos spórolási tippet, hogy mindig maradjon egy kis tartalék a pénztárcában. Így nem fog gondot okozni, ha esetleg nem sikerült ösztöndíjhoz jutni, vagy kiváltanád a diákmunkát!

Vezess költségvetést!

Minden téren meghálája magát a pontos jegyzetelés, ezt minden egyetemista tudja. 🙂 Ha azt is feljegyzed, hogy mire, mennyit költöttél az adott hónapban, könnyebb lesz átlátni a pénzügyeidet. A leírt adatokból így ki lehet következtetni, hogy mi mennyi pénzt emészt fel, hol lehetne esetleg visszaszorítani a költségeket. Manapság már szuper appok is rendelkezésre állnak a költségvetés vezetésére, de ha a klasszikus módszert kedveled, egy papír és egy toll is elegendő.

Vásárlási tippek

Jöjjön a feketeleves, a gyakorlati cselekvés, ami hidd el, csak eleinte tűnik nehéznek! A boltokban csábító lehet nagy kiszerelésű terméket venni csak azért, mert olcsóbb, mint ugyanakkora mennyiség kisebb csomagokban. Ilyenkor állj meg egy pillanatra, mielőtt kosárba dobod a terméket és gondolkozz el rajta, feltétlenül szükséges-e például a nagyobb adag chipset megvenni, nem lenne-e elég a kisebb kiszerelés is.

Szintén a vásárláshoz kapcsolódó tipp, hogy légy nyitott más márkák kipróbálására: ha másik gyártó terméke olcsóbb, de ugyanúgy megfelel, mint amit eddig használtál, akkor miért ne válts az olcsóbbra? Tudod, a puding próbája az evés! 🙂

Ezenkívül, ételrendelésnél vagy étterembe járásnál sokkal gazdaságosabb, ha magad veszed meg az alapanyagokat és készíted el az ételt – még ha csak alkalmanként is, amikor időd engedi. Ki tudja, lehet, hogy egy szakács veszett el benned!

Vedd igénybe a diákkedvezményeket!

Diákigazolvánnyal nemcsak utazni lehet féláron, de a szórakozás terén is segíthet a spórolással, ugyanis ma már számos helyen találkozhatunk diákkedvezményekkel, például a mozikban vagy különféle szórakozóhelyeken, de akár éttermekben is! Így, ha az első tippben javasolt költségvetéseden az látszik, hogy a pénzed jelentős része ilyen helyekre megy el, érdemes lehet olyan alternatívát keresni, ahol adnak valamilyen kedvezményt diákoknak. Élj a lehetőségekkel!

Válaszd a Diákhitelt!

Végezetül pedig, egy kedvező hitel is nagy segítségedre lehet a spórolásban!

Ha tandíjat is kell fizetned, mindenképpen hasznos megoldás a Diákhitel2 kamatmentes kölcsön a felsőoktatás finanszírozására. Így az egyetemi éveid alatt a tandíj fizetésével nem kell törődni, visszafizetni pedig ráérsz a tanulmányaid befejezése után, kamat és egyéb költségek nélkül, ráadásul jövedelemarányos törlesztéssel!

A szabadfelhasználású Diákhitel1 pedig az élet bármely területén segítségedre lehet, a tanuláshoz kapcsolódó költségektől (úgymint jegyzetek, könyvek) kezdve a lakhatáson (kollégium, albérlet) át a szórakozásig bármire költheted! Ráadásul a hitelösszeg félévente módosítható, így az éppen aktuális anyagi helyzetedhez igazíthatod; hitelkalkulátoraink pedig segítenek abban, hogy megtervezhesd, milyen összegű hitel lenne számodra tökéletes.

Keresd fel weboldalainkat további információkért, hitelkalkulátorokért: