Akadálymentesítési nyilatkozat

A Diákhitel Központ Zrt. elkötelezett amellett, hogy honlapját a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvény szerint akadálymentessé tegye.

Ezen akadálymentesítési nyilatkozat a https://diakhitel.hu/ honlapra vonatkozik.

 

Megfelelőségi státusz

Ez a honlap mobilalkalmazás az alábbiakban felsorolt [meg nem felelés(ek)] [és/vagy] [kivételek] miatt csak részben felel meg a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló 2018. évi LXXV. törvénynek.

A megfelelőségi státusz a honlap ismételt egyszerűsített akadálymentességi ellenőrzését
( 2023.12.04 – 2023.12.08.között végzett ellenőrzés) követően került meghatározásra.

 

Nem akadálymentes tartalom

A 2018. évi LXXV. törvénynek való meg nem felelés.

Például:

 • A „Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok” oldali „10. A közfeladatot ellátó szerv által közzétett hirdetmények, közlemények” cím alatti képek hosszabb szöveget ábrázolnak, melyek tartalma nem érhető el képernyőolvasó szoftverrel, ezért szöveges átirat társítása szükséges.
 • A vizsgált oldalak egyes gombjain (pl. a főoldali „KATTINTS ÉS NÉZD MEG!”, „IGÉNYLÉS”) megjelenő billentyűfókusz effekt nem tekinthető akadálymentes megoldásnak. Billentyűfókusz keret alkalmazása szükséges.
 • A főoldali IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE! rész „ide kattintva” hivatkozásán, az oldalak tetejére navigáló gombon, az Elérhetőségek oldali „Írj nekünk üzenetet!” rész éppen aktív fülén, illetve a Diákhitel1 oldali Együttműködő banki partnereink képein nem jelenik meg billentyűfókusz keret.
 • Az Elérhetőségek oldali „Írj nekünk üzenetet!” rész éppen nem aktív füle nem kerül billentyűfókuszba, ezért nem lehetséges a fülek közötti váltás.
 • A láblécben lévő MFB csoportképhez title helyett alt attribútum használatával szükséges megadni az alternatív szöveget.
 • A Diákhitel1 oldali „FONTOS INFORMÁCIÓ” szöveg melletti kép nem szolgál fontos információval a felhasználók számára, ezért szükséges elrejteni a képernyőolvasó szoftverek elől.
 • A „Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok” oldalról letölthető egyes PDF dokumentumok (pl. Hatályos adatvédelmi és Adatbiztonsági Szabályzat) szkennelt képeket tartalmaznak, melyek tartalma képernyőolvasó szoftver használatával nem elérhető el.
 • A fejlécben található ugrólink, amely a fő tartalmi szakaszra történő navigálást szolgálja, „kihagyás” szövegű címkével rendelkezik. Mivel ez nem kellően egyértelmű, szükséges ennek javítása, pl. „ugrás a fő tartalomra”.
 • A weboldalon több angol nyelvű címke is található, melyek cseréje szükséges magyar nyelvű megfelelőjére az érthetőség érdekében. Ilyen pl. az almenü jelzésére szolgáló szöveg „open submenu of …”.
 • A főoldal tetején lévő „Kedves Ügyfelünk! 2023. december 11-én (hétfőn), személyes és telefonos ügyfélszolgálataink 08:00-14:00 óra között tartanak nyitva. Köszönjük megértésed és türelmed!” fehér szöveg kontrasztja a kék háttérrel 2,5:1.
 • A főoldali „SZAK- ÉS FELNŐTTKÉPZÉS” fehér szöveg kontrasztja a kék háttérrel 2,5:1.
 • A főoldali IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE! részben szereplő „ide kattintva” hivatkozás kék szövegének kontrasztja a körülötte lévő sötétszürke szöveggel 1,3:1.
 • A Diákhitel1 oldali „Üzletszabályzatban” hivatkozás kék szövegének kontrasztja a körülötte lévő sötétszürke szöveggel 1,8:1.
 • A fejlécben lévő kereső mező, illetve a vizsgált oldalakon szereplő űrlapmezők (szöveges beviteli mező, jelölőnégyzet stb.) szürke szegélyének kontrasztja a fehér oldal háttérrel 3:1 alatti.
 • Az Elérhetőségek oldali lenyitható listamezőkben szereplő szürke lefelé mutató nyíl ikon kontrasztja a fehér háttérrel 1,8:1.
 • A vizsgált körülmények között a főoldal tetején lévő „Kedves Ügyfelünk! 2023. december 11-én (hétfőn), személyes és telefonos ügyfélszolgálataink 08:00-14:00 óra között tartanak nyitva. Köszönjük megértésed és türelmed!” szöveg, illetve a jobb alsó sarokban lévő, oldal tetejére navigáló gomb nem jelenik meg.
 • A főoldali „Nézz bele a jövődbe online” kép és az alatta lévő „KATTINTS ÉS NÉZD MEG!” gomb azonos helyre vezető hivatkozással van ellátva, ami lassítja az oldal billentyűzetes bejárását. A hiba a főoldali Legutóbbi bejegyzéseink rész esetén is tapasztalható.
 • A vizsgált oldalak fő tartalmán Tab billentyűvel navigálva tapasztalható, hogy egyes interaktív elemek átugrásra kerülnek. A probléma oka, hogy egyes tartalmak csak a képernyőn megjelenésükkor válnak elérhetővé billentyűzettel. Tehát, ha a felhasználó képernyőjén még nem jelent meg egy alább lévő interaktív elem, az átugrásra kerül, például a Diákhitel1 oldal fő tartalmának tetején lévő „TOVÁBB AZ IGÉNYLÉSHEZ” hivatkozás után közvetlenül az oldal tetejére navigáló gombra kerül billentyűfókusz, a teljes fő tartalom kihagyásával.
 • Az Elérhetőségek oldal alján lévő térkép gombostű ikonjának effektje nem állítható meg vagy rejthető el.
 • A vizsgált oldalak űrlapjain szerepel kötelező kitöltést jelző csillag karakter, de annak jelentése nem került közlésre.
 • A főoldali „IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!” űrlap „Érdekelnek a Diákhiteles újdonságok, feliratkozom a hírlevélre.” mezőjének kitöltése kötelező, de nem szerepel mellette csillag karakter.
 • Az Elérhetőség oldali Ügyfeleknek űrlap Szerződésszám mezőjéhez tartozó súgóüzenet nem magyar nyelvű („Limit is 8 characters. Characters remaining: 8.”).

 

Az akadálymentesítési nyilatkozat elkészítése

E nyilatkozat egy harmadik fél által végzett értékelés alapján készült.

 

Visszajelzés és elérhetőségek

Ha a honlap megtekintésekor akadályba ütközik, kérjük vegye fel a kapcsolatot a DHK Zrt.
Marketing és Kommunikációs Igazgatóságával a marketing@diakhitel.hu e-mail címen.

Az esetleges akadálymentességgel összefüggő hiányosságokat a marketing@diakhitel.hu e-mail címen jelezheti, valamint azon tartalmak megismerésére vonatkozó igényét. A visszajelzési mechanizmuson küldött értesítések feldolgozásáért a Diákhitel Központ Zrt. Marketing és Kommunikációs Igazgatósága felelős. A 2018. évi LXXV. törvény 4. § (2) bekezdés értelmében a közszférabeli szervezet a jelzésre 30 napon belül köteles válaszolni.

 

Végrehajtási eljárás

Amennyiben a Diákhitel Központ Zrt. 30 napon belül nem, vagy nem kielégítően válaszol az akadálymentesítéssel kapcsolatos bejelentésre vagy kérelemre, jogorvoslattal élhet a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségnél.

Az akadálymentesítési ellenőrzés részletes szabályait a 162/2019 (VII. 5.) Korm. rendelet tartalmazza.

Ellenőrző szervezet: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség

Székhely: 1134 Budapest, Váci út 35.

Levelezési cím: 1255 Budapest, Pf.: 182.

Ügyfélszolgálat: +36 1 450 3070

E-mail: ugyfelszolgalat@kifu.hu

 

Hivatalos Jóváhagyás

Az akadálymentesítési nyilatkozatot jóváhagyom.

Budapest, 2023.12.11.

dr. Rákossy Balázs

vezérigazgató