Hogyan lehet Képzési Hitelt igényelni?

Szeptember 1-től a Képzési Hitel hiteligénylés befogadásához az alábbi fontos feltételnek kell teljesülnie*. Kérjük előzetesen vizsgáld meg a lenti feltételek teljesülését, mert csak a felsorolt feltételek megléte esetén tudjuk befogadni illetve feldolgozni a hiteligénylésedet.

* a 2022. augusztus 31. előtt beadott szerződések tudnivalóihoz kattints ide

   • Magyar állampolgárság vagy megfelelő tartózkodási státusz
    A Képzési Hitelt csak magyar állampolgárok, menekültként elismertek, bevándoroltak, letelepedettek, vagy törvény alapján állandó tartózkodásra jogosultak vehetik igénybe.
   • Bejelentett állandó lakcím
    A Képzési Hitelt csak akkor tudod igénybe venni, ha állandó lakóhelyedet a személyi adat és lakcímnyilvántartásba bejelentetted.
   • 18-55 év közötti életkor
    A Képzési Hitelt 18. évesnél idősebbek és 55 évnél fiatalabbak igényelhetik. Amennyiben életkorod nem a 18-55 év közötti sávba esik, úgy hiteligénylésedet nem tudod benyújtani.
   • Ügyfélkapus hozzáférés megléte
    A Képzési Hitelek kizárólag online módon igényelhetők. Az igényléshez rendelkezned kell Ügyfélkapus hozzáféréssel. Amennyiben ez még nem áll rendelkezésedre, úgy kérjük a hiteligénylést megelőzően látogass el az ügyfélkapu oldalra (ugyfelkapu.gov.hu) és a „Regisztráció” gomb kiválasztása után kövesd az ott szereplő tennivalókat. Azt így megszerzett Ügyfélkapus elérés birtokában térj vissza a Diákhitel Direkt felületre és nyújtsd be a hiteligénylést!
   • Már megkezdett képzésre igényelhető hitel
    A hiteligénylésben megjelölt képzési adatokat csak a képzés indulását követően tudjuk ellenőrizni, emiatt az ellenőrzés és a hitel folyósítása csak a képzés kezdő időpontját követő napokban történik meg, akkor is, ha a hiteligénylését a képzés kezdő időpontja előtt nyújtottad be.
   • Nincs korábbi diákhitel szerződésből eredő lejárt tartozás
    Amennyiben korábban kötöttél már a Diákhitel Központtal bármilyen típusú kölcsön- vagy hitelszerződést, és ezen szerződésedből eredően lejárt tartozásod van, annak kiegyenlítéséig sajnos újabb hitelt nem igényelhetsz, illetőleg akkor sem tudjuk teljesíteni hiteligénylésedet, ha korábbi tartozásod a Diákhitel Központ részéről elengedésre került.

FONTOS!

Az igénylés során az alábbi dokumentumokra, illetve az ezekben a dokumentumokban szereplő adatokra lesz szükséged. Kérjük ezeket készítsd el!

 1. személyazonosító okmány*
 2. lakcímkártya
 3. adókártya
 4. saját névre szóló bankszámla száma
 5. oktatási azonosító

* (személyazonosító igazolvány, útlevél, 2001. január 1-jét követően kiállított gépjárművezetői engedély, menekült/letelepedett vagy bevándorolt státuszt igazoló személyazonosító igazolvány, EGT állampolgár tartózkodási engedélye, állandó tartózkodást igazoló okmány)

Az alábbi feltételek teljesülésére lesz szükség, amelyek többségét a Diákhitel Központ az érintett adatokat közhitelesen nyilvántartó közigazgatási szervek részvételével ellenőriz, de bizonyos dokumentumokat Neked kell feltöltened:

 • a képzési díj 20%-ának megfelelő önerő befizetését igazoló okirat (a felnőttképző által kiállított számla, vagy az átutalási tranzakció képernyőképe, esetleg egyéb dokumentum) feltöltése általad elektronikus formátumban (.pdf, .jpg, .tiff, vagy .png) Diákhitel Direkten
 • legalább középfokú végzettség megléte, felnőttképzés esetén igazoló dokumentumról (pl. szakmunkás bizonyítvány, technikusi, oklevél, érettségi, diploma) készült másolat (pdf vagy képfájl) feltöltése általad elektronikus formátumban (.pdf, .jpg, .tiff, vagy .png) Diákhitel Direkten  
 • köztartozásmentesség fennállása (mi ellenőrizzük)
 • büntetlen előélet (mi ellenőrizzük, de erkölcsi bizonyítvány opcionálisan feltölthető igénylés után az elkészült Diákhitel Direkt fiókodból)
 • a hiteligényléskor fennálló gyermekek otthongondozási díjára vagy ápolási díjra való jogosultság fennállása, illetve a hiteligénylés benyújtását megelőző 12 hónapban* folyamatosan fennálló:

társadalombiztosítási jogviszony (mi ellenőrizzük)
vagy hallgatói jogviszony (mi ellenőrizzük)
vagy köznevelési intézményben tanulói jogviszony (mi ellenőrizzük)
vagy szakképző intézményben tanulói/felnőttképzési jogviszony (mi ellenőrizzük)

*A 12 hónap összeállhat több tételből, például 6 hónap TB jogviszonyból és 6 hónap hallgatói jogviszonyból is