„A változással remélhetőleg olyanok is bele fognak vágni az átképzésekbe, felnőttképzésbe, szakképzésbe, akik ezt eddig vagy anyagi, vagy családi okokból nem tudták megtenni” (Forrás: www.magyarhirlap.hu Szerző: Jáger Laura)

Az új képzési hitelkonstrukciók jelentősen hozzájárulhatnak a tavaly megreformált szak- és felnőttképzés népszerűségének növekedéséhez, a pozitív munkaerőpiaci trendek fenntartásához, valamint a hiányszakmák betöltéséhez és a munkaerőpiaci mobilitás megerősítéséhez, ezáltal a magyar gazdaság újraindításához – mondta lapunknak Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Arról is beszélt, hogy rekordév után ezúttal a szak- és felnőttképzésben tanulókat támogató kedvezményes hiteltermékeket vezet be az idén 20 éves intézmény.

– Milyen eredményekkel zárult az elmúlt év?

– Az idén 20 éves Diákhitel Központ eddig közel 500 ezer hallgatónak folyósított a felsőoktatásban hiteleket majdnem 500 milliárd forint értékben, és több reprezentatív kutatás is azt mutatja, hogy a diákhitelt igénybe vevők csaknem fele a diákhitelek nyújtotta lehetőségek nélkül nem tudta volna megkezdeni vagy befejezni a felsőoktatási tanulmányait.

Ebből az következik, hogy több mint 250 ezer magyar fiatal van, akik a diákhiteleknek köszönhetően tudtak diplomát szerezni. Részben bizonyosan ez is hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen nőtt az utóbbi években a diplomát szerzők aránya. A magyar diákhitelezés egy nagyon jól működő, önfenntartó, piaci finanszírozásokon nyugvó rendszer, amit még az első Orbán-kormány vezetett be 2001-ben, és 2010 óta tovább bővült új termékekkel és kedvezményekkel.

– Mik voltak ezek?

– Bevezetésre került és kamatmentessé vált a Diákhitel2, amit az egyetemi, főiskolai önköltség kifizetésére lehet igénybe venni. Tavaly bevezettük a Diákhitel Pluszt, a koronavírus-járvány okozta, hallgatókat érintő átmeneti munkaerőpiaci problémák enyhítésére, ezzel megakadályozva az anyagi okokból történő felsőoktatási lemorzsolódás növekedését.

Ez egy hatalmas siker volt, hiszen eddig több mint 35 ezer hallgató igényelte, ami a 270 ezer felsőoktatási hallgatót nézve egy nagyon magas szám. Még most is vannak olyan napok, amikor több mint 100-an igénylik a Diákhitelt Pluszt. Ez a termék egy szabad felhasználású, félmillió forintig igénybe vehető, teljesen kamatmentes hitel.

Az elmúlt év másik előrelépése volt, hogy a kormány több mint a duplájára – 70 ezer forintról 150 ezer forintra – emelte a szabad felhasználású Diákhitel1 havi maximális összegét. Erre régóta igény volt a hallgatók részéről, amelyet jól mutat, hogy az új igénylők több mint 80 százaléka már ezt a magasabb összeget igényli, és ennek köszönhetően félévente akár 750 ezer forint teljesen szabad felhasználású hitelhez is juthatnak a hallgatók.

– Milyen új döntés született a hiteleket illetően?

– Még tavaly augusztusban döntött a kormány arról, hogy idén tavasszal bevezetésre kerülnek a szak- és felnőttképzési hitelek, a felsőoktatási diákhitelekkel szinte teljesen megegyező feltételekkel. Ez egy hatalmas újítás, hiszen 20 évig csak a felsőoktatásban hiteleztünk. A képzési hiteleket a 18 és 55 év közöttiek igényelhetik. Az ebben a képzési csoportban részt vevők eddig nem részesültek ilyen segítségben.

Biztosak vagyunk abban, hogy a szabad felhasználású Képzési Hitel1 és a képzési díjakra fordítható Képzési Hitel2 segíteni fogja a munkaerőpiaci mobilitást és ezáltal a magyar gazdaság újraindítását is. Jelenleg körülbelül 120 ezren vannak, akik az érintett korcsoportban a szak- és felnőttképzésben tanulnak, úgyhogy nyilván először közülük fognak kikerülni az ügyfelek, de a kormány és mi is abban bízunk, hogy egyrészt a tavaly bevezetett reformoknak, másrészt a képzési hiteleknek köszönhetően folyamatosan és jelentősen nőni fog ezekben a képzésekben a résztvevők száma.

Egy nemrég ismertetett reprezentatív kutatásból az derült ki, hogy a magyarok fele kész belevágni egy átképzésbe, ha ez segíthet a munkahelye megtartásában vagy a munkahelyi ranglétrán történő előrelépésében. Remélhetőleg olyanok is bele fognak vágni az átképzésekbe, felnőttképzésbe, szakképzésbe, akik ezt eddig vagy anyagi, vagy családi okokból nem tudták megtenni.

A képzési hitelek segítségével olyanok is részt vehetnek a képzéseken, akik lakóhelyük és a képzési hely távolsága miatt nem tudtak a tehetségüknek vagy álmaiknak megfelelő tanulmányokat választani. A szabad felhasználású Képzési Hitel1 ebben is segít, hisz akár utazásra, lakbérre vagy egy drágább képzésre is felhasználható. Mondjuk úgy, kitágul a világ vagy kinyílik a világ sokak előtt.

– A diákhiteleknél megismert családi kedvezmények vonatkoznak majd a képzési hitelekre is?

– Igen, itt is érvényes lesz, hogy ha egy családban megszületik a második gyermek, akkor az édesanya képzési hiteltartozásának a felét, ha pedig megszületik a harmadik gyermek, akkor a teljes tartozást elengedjük. A diákhiteleknél ez egy nagyon népszerű kedvezmény, már több mint ötezer édesanyának tudtuk több mint hatmilliárd forint értékben elengedni a diákhiteleit.

Ha arra gondolunk, hogy egy édesanya otthon van az első vagy második gyerekkel, és van ahhoz kedve és energiája, hogy elvégezzen egy online képzést, és ehhez felveszi a szabad felhasználású 1,99 százalékos Képzési Hitel1-et, illetve akár a kamatmentes Képzési Hitel2-t, majd ezt követően újabb gyermeket vállal, akkor akár ingyen juthat hozzá egy olyan pluszképzettséghez, amelynek segítségével később sokkal könnyebben fog tudni elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Úgy gondoljuk, hogy a képzési hitelek rendkívül népszerűek lesznek, hisz azt a visszajelzést kapjuk a sok ezer felnőttképző intézettől, valamint a szakképző centrumoktól, hogy nagyon sokan érdeklődnek az új lehetőségek iránt. Úgy számolunk, hogy idén akár 30 ezer igénylés is befuthat a Diákhitel Központhoz, csak a képzési hitel kapcsán. A képzési hitelek bevezetése jelentősen hozzájárulhat a tavaly megreformált szak- és felnőttképzés népszerűsége növekedéséhez, és tovább fognak javulni a munkaerőpiaci trendek.

– Mit kell tudni a képzési hitelekről?

– A szabad felhasználású Képzési Hitel1 kamata megegyezik a Diákhitel1 kamatával, amely történelmi mélyponton van, 1,99 százalék. Soha nem volt egyébként ilyen alacsony a diákhitelek kamata, ez a minimum 20 éves működésünk során. A Képzési Hitel1 esetén havonta akár 150 ezer forintot lehet igényelni, ami szemeszterenként akár 750 ezer forintot is jelenthet. Az összeg teljesen szabad felhasználású, bármire költhető, akár egy összegben, előre és az adott képzési modul során visszamenőleg is igényelhető.

A kamatmentes Képzési Hitel2 kizárólag a képzési díjakra fordítható, maximum 500 ezer forint erejéig. Ezt a hiteligénylést követően a képző intézménynek utalja a központ. Fontos, hogy a felvett hitelek futamideje egy és tíz év között választható, tehát ennyi idő alatt lehet törleszteni, talán ez az egyetlen komoly eltérés a diákhitelekhez képest, ahol öregségi nyugdíjig lehet törleszteni a hiteleket. A hitelek bármikor ingyenesen elő- és végtörleszthetők. Nagyon fontos még, hogy átjárható lesz a rendszer a felnőttképzési, a szakképzési, illetőleg a felsőoktatási hitelezés között.

Ha valaki a felnőttképzés után egyetemre szeretne menni, és korábban igényelt képzési hitelt, akkor a felsőoktatási jogviszony idejére szünetel a törlesztési kötelezettsége, és felveheti a diákhitelt is. És ugyanez fordítva is igaz, ha valaki egy felsőoktatási diplomával a zsebében szeretne felnőttképzésben részt venni, akkor a tanulmányai idejére nem kell a diákhitelek törlesztése miatt aggódnia. Az egyetlen korlát, hogy a szabadon felhasználható képzési és diákhitelek összege nem haladhatja meg a 8,25 millió forintot. Bárki igényelhet egyszerre vagy egymást követően Diákhitel1-et, Diákhitel2-t, Diákhitel Pluszt, és ezek mellé felveheti a képzési hiteleket is.

– Milyen feltételeknek kell megfelelnie az igénylőnek?

– Nagyon fontos, hogy a diákhitelekkel megegyezően a Diákhitel Központ semmilyen hitelbírálatot nem végez, nem szükséges semmilyen fedezet vagy kezes a képzési hitelek igényléséhez. Teljesen egyedülálló egyébként a magyar piacon, hogy ilyen hitelekhez hozzá lehet jutni mindenféle hitelbírálat nélkül, főleg ilyen kamatokkal vagy kamatmentességgel, ezért is gondoljuk, hogy kiemelkedő érdeklődést fogunk tapasztalni. A képzés befejezését követő negyedik hónapban kell megkezdeni a törlesztést, és semmi más nem szükséges az igényléshez, csak egy felnőtt-vagy szakképzési jogviszony, valamint egy ügyfélkapus elérés.

Mindenki számára elérhetőek lesznek a kedvező hitelkonstrukciók, akik felnőttképzés keretében három hónapot meghaladó részszakmára felkészítő szakmai oktatásban vesznek részt vagy szakképesítésre felkészítő szakmai képzéseket végeznek, illetve azok számára is, akik szakképzés keretében a szakmajegyzékben szereplő szakmai oktatásokra járnak. Társaságunk honlapján az összes olyan képzés megtalálható, amely feljogosít a képzési hitelek igénylésére.

– Hogyan lehet igényelni a hitelt?

– Online, ügyfélkapus eléréssel lehet igényelni ezeket a hiteleket, sem személyes megjelenésre, sem papíralapú dokumentumok benyújtására nem lesz szükség. A szabad felhasználású Képzési Hitel1-et az igénylő számlájára, a kötött felhasználású Képzési Hitel2-t pedig a felnőtt-, illetőleg szakképző intézetek számlájára utalja a Diákhitel Központ pár nappal az igénylést követően.

– A hitelmoratóriummal hányan éltek a diákhiteles ügyfelek közül?

– Több mint hetvenezer ügyfelünk van jelenleg törlesztési szakaszban, és tavaly a hiteltörlesztési moratórium bevezetésekor mintegy 65 százalékuk törlesztett tovább, tehát 35 százalékuk élt a moratórium nyújtotta lehetőséggel. Ahogy ment előre az idő, egyre inkább nőtt a késedelem nélküli törlesztők aránya, most már 70 százalék fölött van. Nálunk eddig is általános moratórium volt, sőt igyekeztünk azzal is könnyíteni a fiatal diplomások életét, hogy nemcsak a 2019. március előtt felvett hitelekre hirdettünk moratóriumot, hanem az azt követően igénybe vett hitelek esetén is.

A Diákhitel Központ ügyfelei egyébként rendkívül jó adósok, a bedőlt hitelek aránya alig egy százalék, ami a rendkívül kedvező feltételek mellett nyilván az utóbbi évek dinamikus béremelkedésének és a rendkívül alacsony munkanélküliségnek is köszönhető. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egy diplomás fiatal kezdőbére átlagosan a duplája a középfokú végzettséggel rendelkező kortársának. Érdemes a tudásba fektetni!

Így tudsz Diákhitelt igényelni

 • Válaszd ki az intézményedet!
 • Jelentkezz be a Neptun rendszerbe!
 • Az Ügyintézés menüpontban válaszd a Diákhitel igénylése lehetőséget!

Ha a Neptun rendszer nem elérhető, akkor a Diákhitel Direkt felületen, vagy Diákhitel Partnerpontjainkon is el tudod indítani az igénylést.

Nézd meg további bejegyzéseinket is!

További híreink

 • Publikálva: 2024.05.16.

  A pénzügyi stabilitás elérése és annak fenntartása a diákévek alatt kihívásokkal járhat. A nem várt kiadások, a tandíj és a felsőoktatás finanszírozása anyagilag megterhelő lehet. Bár a diákhitel sokak számára csak egy pénzügyi eszköznek tűnhet az egyetemi vagy főiskolai tanulmányokhoz, valójában sokkal több annál: alap a stabil jövőhöz.

 • Publikálva: 2024.05.15.

  Diákhitel igénylésekor mindenkiben merülnek fel aggályok a törlesztéssel kapcsolatban. Mennyire lesz megterhelő a visszafizetés? Mennyi a kamat? Mi lesz, ha hátralékom keletkezik? Ne aggódj, amennyiben hasonló gondolatok kavarognak a fejedben, cikkünkben választ kapsz a felmerülő kérdésekre!

 • Publikálva: 2024.04.10.

  Sokan álmodozunk nagyobb célok eléréséről, mint például egy rangos egyetemi diploma megszerzése, külföldi tanulmányi út, vagy éppen egy saját vállalkozás indítása. Olykor az álmok túlmutatnak a lehetőségeinken vagy az anyagi helyzetünkön. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk valóra váltani álmainkat, pláne, ha olyan segítséget is kaphatunk, mint a diákhitel!

 • Publikálva: 2024.05.16.

  A pénzügyi stabilitás elérése és annak fenntartása a diákévek alatt kihívásokkal járhat. A nem várt kiadások, a tandíj és a felsőoktatás finanszírozása anyagilag megterhelő lehet. Bár a diákhitel sokak számára csak egy pénzügyi eszköznek tűnhet az egyetemi vagy főiskolai tanulmányokhoz, valójában sokkal több annál: alap a stabil jövőhöz.

 • Publikálva: 2024.05.15.

  Diákhitel igénylésekor mindenkiben merülnek fel aggályok a törlesztéssel kapcsolatban. Mennyire lesz megterhelő a visszafizetés? Mennyi a kamat? Mi lesz, ha hátralékom keletkezik? Ne aggódj, amennyiben hasonló gondolatok kavarognak a fejedben, cikkünkben választ kapsz a felmerülő kérdésekre!

 • Publikálva: 2024.04.10.

  Sokan álmodozunk nagyobb célok eléréséről, mint például egy rangos egyetemi diploma megszerzése, külföldi tanulmányi út, vagy éppen egy saját vállalkozás indítása. Olykor az álmok túlmutatnak a lehetőségeinken vagy az anyagi helyzetünkön. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk valóra váltani álmainkat, pláne, ha olyan segítséget is kaphatunk, mint a diákhitel!

 • Publikálva: 2024.04.07.

  A diákhitel egy olyan pénzügyi lehetőség, amely sok diák számára nyújt segítséget az egyetemi vagy főiskolai évek alatt. Számos előny és érv szól mellette, ami miatt érdemes megfontolni igénylését. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb érveket, hogy miért érdemes a diákhitel mellett dönteni és hogyan könnyítheted meg a tanulmányi időszakod ennek segítségével!