CIKKSOROZATUNK 3. RÉSZE

Gyermektámogatási kedvezmények

Milyen gyermektámogatási kedvezményekben részesülhetsz?

Két féle módon támogatjuk a gyermekvállalást.

Az egyik esetben kamattámogatást és törlesztési kötelezettség szüneteltetést biztosítunk. Ezeket a következő esetekben áll módodban igénybe venni:

– a várandósság 91. napjának betöltése: Ebben az esetben a kamattámogatás és a törlesztési kötelezettség szüneteltetése az erre szolgáló kérelem benyújtását követő hónaptól állítható be, a kedvezmény vége pedig a várandósság 91. napjától számított 36. hónap utolsó napja.

– gyermek örökbefogadása: Ekkor a kedvezményt a kérelem benyújtását követő hónaptól állítjuk be az örökbefogadási határozat kiadásának hónapját követő 36. hónap utolsó napjáig.

– csecsemőgondozási díj (CSED), gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozást segítő (GYES/GYSE) ellátás esetén: A támogatást az ellátás időtartamára tudjuk biztosítani, akár visszamenőlegesen is, ha az ellátás kezdete nem korábbi időpont a kérelem benyújtásának évének első napjánál. Ha ez utóbbi áll fenn, úgy a kedvezmény a kérelem benyújtás évének első napjától (január 1.) állítható be.

A másik lehetőség, amikor a tartozás részbeni vagy teljes elengedése igényelhető:

– Amennyiben a hitelfelvételt követően születik meg a második gyermeked, a tartozásod fele, három vagy további gyermek megszületése esetén teljes tartozásod elengedésre kerül.

A kedvezmény feltétele, hogy legalább egyik gyermeked 2018.01.01. után született vagy fogadtad örökbe.

A kedvezmény a gyermek megszületését vagy örökbefogadását követően igényelhető, amennyiben ezen időpontig megtörtént a Diákhitel folyósítása.

Ha több szerződéssel is rendelkezel, akkor választanod kell, melyik hiteltartozásra igényled a támogatást.

Ugyanazon gyermek után kizárólag egy alkalommal vehető igénybe a gyermektámogatás, és csak egy hitelre vonatkozóan. (Például, ha Diákhitel1 tartozásod fele elengedésre került két gyermekre tekintettel, újabb gyermek vállalása esetén, a három gyermek után igénybe vehető gyermektámogatást is csak a Diákhitel1-re vonatkozóan kérheted).

A kedvezmény, lejárt tartozásra (hátralék), vagy felmondott hitelszerződés esetén nem vehető igénybe és kizárólag hitelfelvevő nők élhetnek vele.

– Ha a 30. életévedet még nem töltötted be és magyarországi felsőoktatási tanulmányaid még folynak, vagy annak sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül gyermeked születik, akkor a fennálló hallgatói hiteltartozásod 100%-a elengedésre kerül.

A feltételek egyike, hogy gyermeked 2023. január 1-e után született, vagy a jelzett dátumot követően fogadtál örökbe, valamint a gyermek veled egy háztartásban él.

A kedvezmény a gyermek megszületését vagy örökbefogadását követő 60 napon belül igényelhető, amennyiben ezen időpontig megtörtént a Diákhitel folyósítása.

Ha több szerződéssel is rendelkezel, akkor választanod kell, melyik hiteltartozásra vonatkozóan igényled a támogatást.

A kedvezmény lejárt tartozásra (hátralék) vagy felmondott hitelszerződés esetén nem vehető igénybe és kizárólag hitelfelvevő nők élhetnek vele.

Hogyan tudod ezeket a kedvezményeket igénybe venni?

A kamattámogatást és a törlesztési kötelezettség szüneteltetését az alábbi módon tudod igényelni:

– Regisztrált Diákhitel Direkt felhasználóként fiókodba belépve a www.diakhiteldirekt.hu oldalon töltsd ki a Nyomtatványok-Kedvezmények-Célzott kamattámogatás és törlesztés szüneteltetés igénylése gyermekvállalás esetén menüútvonalon található adatlapot.

– A nyomtatványt postai úton, rövidített postacímünkre (1996. Budapest, Diákhitel Központ Zrt.) vagy személyesen nyújthatod be ügyfélszolgálatunkon (1027. Budapest, Kacsa utca 15-23.).

DE az alábbi esetekben további igazolások szükségesek a kitöltött adatlap mellé, melyek a következők:

Várandósság esetén

– A kitöltött nyomtatványt orvosodnak szintén ki kell töltenie, azonban, ha rendelkezel orvosi igazolással, melyen fel van tüntetve a várandósság 91. napjának és a szülés várható időpontjának dátuma, akkor elegendő annak az igazolásnak a másolatát csatolnod a már kitöltött és általad aláírt nyomtatvány mellé.

Fontos, hogy a gyermek megszületését Társaságunk felé jelezni szükséges a Nyomtatványok-Kedvezmények-Gyermekszületés bejelentése menüútvonalon található adatlapon. Ha ezt nem teszed meg, akkor a gyermek várható születésének időpontjával lezárjuk a kedvezményt és a további időszak elveszik.

A gyermek megszületésének bejelentése mellett szükséges még csatolnod a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.

A nyomtatvány postai úton, rövidített postacímünkre (1996. Budapest, Diákhitel Központ Zrt.), emailben (info@diakhitel.hu), online fiókodon keresztül Ügyfélkapu hitelesítéssel, vagy személyesen (1027. Budapest, Kacsa utca 15-23.) nyújtható be ügyfélszolgálatunkon.

Örökbefogadás esetén

– Az igényléshez szükséges adatlapot a Nyomtatványok-Kedvezmények-Célzott kamattámogatás és törlesztés szüneteltetés igénylése gyermekvállalás esetén menüútvonalon tudod kitölteni.

– A nyomtatvány mellé szükséges csatolnod még az örökbefogadást engedélyező gyámhatósági határozat másolatát.

– A nyomtatvány postai úton, rövidített postacímünkre (1996. Budapest, Diákhitel Központ Zrt.) vagy személyesen nyújthatod be ügyfélszolgálatunkon (1027. Budapest, Kacsa utca 15-23.).

Csecsemőgondozási díj (CSED) és gyermekgondozási díj (GYED) esetén:

– Az adatlapot, az előzőekhez hasonlóan, a Nyomtatványok-Kedvezmények-Célzott kamattámogatás és törlesztés szüneteltetés igénylése gyermekvállalás esetén menüútvonalon éred el.

– Nyomtatványunkat az ellátás kifizetőhelyének is ki kell töltenie, vagy csatolhatod az ellátást igazoló határozat másolatát és a fentebb említett módok valamelyikére továbbíthatod Társaságunk részére.

Gyermekgondozást segítő ellátás (GYSE/GYES)

– A Nyomtatványok-Kedvezmények-Célzott kamattámogatás és törlesztés szüneteltetés igénylése gyermekvállalás esetén menüútvonalon elérhető adatlapon tudod bejelenteni az ellátást.

– A nyomtatvány elektronikus úton nyújtható be Diákhitel Direkt (DD) felületen keresztül. Ha nem rendelkezel DD fiókkal, akkor a postai (1996. Budapest, Diákhitel Központ Zrt.) vagy személyes (1027. Budapest, Kacsa utca 15-23.) leadást választhatod.

A második, harmadik vagy további gyermek megszületésére vonatkozó tartozás elengedését az alábbi módon tudod igényelni:

– Regisztrált Diákhitel Direkt felhasználóként fiókodba belépve a www.diakhiteldirekt.hu oldalon töltsd ki a Nyomtatványok-Kedvezmények-Gyermekvállalásra vonatkozó állami támogatás igénylése menüútvonalon található adatlapot.

– A nyomtatvány postai úton, rövidített postacímünkre (1996. Budapest, Diákhitel Központ Zrt.), emailben (info@diakhitel.hu), online fiókodon keresztül Ügyfélkapu hitelesítéssel, vagy személyesen (1027. Budapest, Kacsa utca 15-23.) nyújtható be ügyfélszolgálatunkon.

Vér szerinti gyermekek esetén a születési anyakönyvi kivonatok és adókártyák másolatát szükséges mellékelni.

Örökbefogadás esetén pedig az örökbefogadott gyermek(ek) örökbefogadását engedélyező gyámhatósági határozat másolatát.

Ha a 30. életévedet még nem töltötted be, születik egy gyermeked, magyarországi felsőoktatási tanulmányaid még folynak, vagy annak sikeres befejezését (az oklevél megszerzését) követő két éven belül születik a gyermek, akkor a tartozás teljes elengedését az alábbi módon tudod igényelni:

– Diákhitel Direkt felhasználóként fiókódba belépve a www.diakhiteldirekt.hu oldalon töltsd ki a Nyomtatványok-Kedvezmények-Gyermekvállalásra vonatkozó állami támogatás igénylése 30. életév alatt 1 gyermekre menüútvonalon található adatlapot.

– A nyomtatványhoz szükséges mellékelned a gyermek születési anyakönyvi kivonatát és a hallgatói jogviszonyod igazolását, vagy az okleveled másolatát amennyiben azt két éven belül szerezted meg.

– A nyomtatvány postai úton, rövidített postacímünkre (1996. Budapest, Diákhitel Központ Zrt.), emailben (info@diakhitel.hu), online fiókodon keresztül Ügyfélkapu hitelesítéssel, vagy személyesen (1027. Budapest, Kacsa utca 15-23.) nyújtható be ügyfélszolgálatunkon.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Kérjük, segítsd a munkánkat, értékeld, mennyire tetszett a tartalom?