Diákhitel direkt mobil alkalmazás

Használati útmutató

A Diákhitel Direkt mobil alkalmazás ingyenesen letölthető és telepíthető. Segítségével kezdeményezheti a Diákhitel 1- Szabad és a Diákhitel 2 – Kötött felhasználású hitelek igénylését. Bárhol, bármikor, egyszerűen hozzáférhet üzeneteihez, lekérdezheti aktuális egyenlegét, hátralékát, megtekintheti utalásait.

Hiteligénylés

A mobil alkalmazás letöltését követően lehetősége van közvetlenül az alkalmazásból, személyes megjelenés nélkül, elektronikus aláírással hitelt igényelni. Az elektronikus igénylés feltétele, hogy Ön Ügyfélkapu hozzáféréssel rendelkezzen. Az alkalmazásból az igénylési folyamat során a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) felületére kerül átirányításra, ahol a bejelentkezéshez Ügyfélkapu bejelentkezési adatait használhatja.

Az igényléshez szükséges személyes adatok (név, születési név, születési dátum, hely, anyja neve), adóazonosító jel, lakóhely adatok a KAÜ nyilvántartásából kerülnek átvételre.

A szerződés megkötését követő két munkanapon belül létrehozzuk Diákhitel Direkt fiókját, amely lehetőséget biztosít a kényelmesen, interneten keresztül történő ügyintézésre. A fiók létrejöttéről az Ön által megadott e-mail címre tájékoztatást küldünk.

Ahhoz, hogy későbbiekben maradéktalanul használni tudja a mobil alkalmazást, javasoljuk regisztrálja a készüléket, a Diákhitel Direkt fiókba történő belépést követően.

Alkalmazás letöltése

A mobil alkalmazás jelenleg a két legelterjedtebb mobil platformra készült el. A felhasználóknak Android és iOS operációs rendszerű mobileszközre van lehetősége letöltenie a megfelelő alkalmazás áruházból. Fontos megjegyezni, hogy az applikáció nem kizárólag mobiltelefonokra készült, működése a tabletekre egyaránt optimalizált, így a nagyobb képernyőn is maradéktalan élmény mellett lehet használni.

Az Android alkalmazás letölthető a Google Play Áruházból, az alábbi linken:

Play store

Az iOS alkalmazás letölthető a App Store alkalmazásból:

App store

Eszköz regisztráció és használatbavétel

A Diákhitel Direkt mobil alkalmazással egyszerűen, gyorsan és biztonságosan tekintheti meg mobil eszközén aktuális egyenlegét, befizetéseit, személyes üzeneteit.

1. lépés

Ahhoz, hogy maradéktalanul használni tudja az alkalmazást, először mobileszközét kell regisztrálnia a Diákhitel Direkt fiókba történő belépést követően.

A Diákhitel Direkt mobilalkalmazás rendszerét úgy alakítottuk ki, hogy lehetővé tegye egy adott felhasználói fiókhoz több készülék regisztrációját.

Ha kérdése van a Diákhitel Direkt működésével kapcsolatban, választ találhat a www.diakhitel.hu GY.I.K. – A Diákhitel Direkt működése menüpontjában. Ha még nincs Diákhitel Direkt fiókja, akkor a www.diakhiteldirekt.hu weboldalon tud erre vonatkozólag szerződést kötni, majd a fiók aktiválását követően regisztrálni.

2. lépés

Az oldalra belépve, a felső menüsávban lévő „Mobil eszközök” menüpontra kell kattintania, hogy az eszköz regisztrációját elvégezhesse.

3. lépés

A megjelenő új ablakban kattintson az „Eszköz regisztráció indítás” gombra! Ekkor megjelenik egy speciális regisztrációs QR-kód és a hozzá tartozó ideiglenes kód.

4. lépés

 

A mobil eszközén indítsa el a Diákhitel Direkt alkalmazást és a program főoldalán nyomja meg a „QR-kód beolvasással” gombot, majd tartsa készüléke hátsó kameráját a monitorja felé. A program automatikusan elvégzi a regisztrációt és ezt követően már a mobil eszközön is láthatóak a Diákhitel Direkt fiókhoz tartozó adatok.

Ha esetleg mobil eszközének nincs hátsó kamerája, akkor az “Ellenőrző kód megadásával” felirat alatti szövegmezőbe gépelheti be az ideiglenes belépő kódot (3. lépés), majd az “Elküldés” gomb megnyomásával indíthatja el a regisztráció folyamatát.

Sikeres regisztráció esetén az alkalmazás az összesítő oldalra lép. A sikertelen regisztrációról, és annak okáról az alkalmazás felugró ablakban értesíti a hitelfelvevőt. A sikertelenség egyik oka lehet például, ha túl sokáig tart a kód kézi bevitele a készülékbe. A kód egy idő után érvényét veszíti, és elavul.

Kétlépcsős autentikáció

A funkció a webes felületre történő gyorsabb belépést segíti, ahol a felhasználónevünk és jelszavunk megadása után választható ez az opció.

A mobilapp kezdőlapjáról a “Token generálása” gombbal juthatunk el erre a felületre, majd fél perc áll rendelkezésre a készüléken látható 6 számjegyű kódot megadni a webes felületen, ezután hozzáférhető a fiók. A token lejárta után már csak egy újragenerált, a képernyőn látható új számsort fogadja el a rendszer. Ritka esetben előfordulhat, hogy a számsor nem bizonyul megfelelőnek, ekkor a pull-to-refresh frissítési lehetőséget alkalmazva szinkronizálható a készülék és a szerver ideje.

Jelszavas védelem - Biztonsági kód

A hitelfelvevőnek – a Diákhitel Direkt rendszerben lévő adatainak védelme érdekében – lehetősége van egy négyjegyű biztonsági kód megadására. Ennek lehetőségét az alkalmazás a sikeres regisztrációt követően azonnal felajánlja. A kódot, megerősítés céljából kétszer kell megadni! Az alkalmazás, belépést követően minden olyan alkalommal kérni fogja a 4 jegyű kód megadását, amint a hitelfelvevő olyan funkciót szeretne használni, amely a Diákhitel Direkten elérhető adatokat érinti.

A funkció használata nem kötelező, de biztonsági okokból ajánlott! Amennyiben a hitelfelvevő, a regisztráció során nem él ezzel a lehetőséggel, úgy azt később bármikor bekapcsolhatja a Névjegy menüpont alatt. A funkció kikapcsolására szintén az említett menüpontban van lehetőség.

Biztonsági funkciók

A Diákhitel Direkt alkalmazás a felhasználók pénzügyi adatainak védelme érdekében több biztonsági funkciót is tartalmaz, ezeket részletezzük a továbbiakban.

Kódzár

A Névjegy menüpontban megtalálható kapcsoló használatával aktiválható a biztonsági kódzár. Beállításkor egy tetszőleges négy számjegyű kód megadását kéri az alkalmazás. Ezt megerősítés céljából még egyszer szükséges beütni. Az applikáció minden újraindulásakor a személyes adatok csak a jelkód megadása után tekinthetőek meg. Amennyiben a felhasználó szeretné kikapcsolni ezt a funkciót, biztonsági okok miatt ismét szükséges a kód megadása. 

Biometrikus azonosítás

A kódzár megadása után aktiválódik az ujjlenyomatos vagy arc alapú feloldás lehetősége. Az azonosítás módja a készüléktől függ, bizonyos eszközökön ez a funkció egyáltalán nem elérhető. A funkció szintén egy kapcsoló segítségével állítható, további megerősítés nem szükséges, azonban kódzár megadása nélkül nem használható.

 

Elfelejtett biztonsági kód

Amennyiben elfelejtette 4 jegyű biztonsági kódját, lehetősége van visszaállítani az alkalmazást az eredeti, induló állapotba. Ez azt jelenti, hogy a készülék regisztrációja törlődik. Az alkalmazás teljes értékű használatához a készüléket újra regisztrálni kell a Diákhitel Direkt webes felületén.

Menürendszer

Az alkalmazás menürendszerét a jobb felső gomb megnyomásával vagy a képernyő jobb oldaláról való behúzásával hívhatja elő. Az itt elérhető funkciók elvi szinten két kategóriába sorolhatóak aszerint, hogy azok működéséhez szükség van- e Diákhitel Direkt hozzáféréshez vagy sem.

Összesítő

Egy regisztrált készülék esetében az alkalmazás az Összesítő képernyővel indul, aminek a tartalma megegyezik a webes Diákhitel Direkt összesítő tartalmával. A képernyőn 3 kategóriára bontva jelennek meg az adatok. Az alapadatok az Általános kategóriában, alatta, – a felhasználó érvényes hitelszerződéseitől függően – jelenhetnek meg a Szabad és/vagy a Kötött hitel adatai.

Üzenetek

Üzeneteinek listáját kétféle szűrővel szűkítheti. A lista felett megjelenő sáv segít abban, hogy könnyedén listázhassa a hitel típusokhoz tartozó üzeneteket. A képernyő alján elhelyezkedő sávval pedig az üzenetek állapota (olvasott vagy olvasatlan) alapján szűrhető a lista.

Az iOS operációs rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy az alkalmazás ikonján megjelenjen az olvasatlan üzenetek száma.

Egy, a listában található üzenet kiválasztásakor, betöltődik az üzenet teljes tartalma és a hozzá kapcsolódó csatolmányok nevei, amennyiben rendelkezik ilyennel. Ha ezek közül kiválaszt egyet, akkor az letöltődik és a tartalom megnyitásra kerül. Ez iOS esetén az alkalmazáson belül kerül megjelenítésre. Android esetében pedig olyan másik mobilalkalmazást próbál elindítani a csatolmány letöltését követően, amely képes az adott tartalmat kezelni. Ha több ilyen alkalmazás is képes az adott típusú csatolmány megnyitására, akkor egy felugró ablakon eldöntheti, hogy mely alkalmazással kívánja megnyitni a dokumentumot.

Az üzenetek megtekintésénél a jobb felső sarokban található kis kuka ikon segítségével törölheti az üzenetet egyetlen gombnyomással. A törlés előtt megerősítő ablak jelenik meg. Törlést követően a felület bezáródik, és visszatér az előző képernyőre.

Az üzenetek mellett található csatolmányok Android operációs rendszer esetében a Download mappába töltődnek le. A dokumentumokat az alkalmazás a letöltést követően automatikusan nem törli ki, így a hitelfelvevő felelőssége ezek kezelése.

Push üzenet értesítés

Mindkét alkalmazásban megvalósításra került egy úgynevezett Push üzenet értesítési szolgáltatás, mely lehetővé teszi, hogy a mobilklienseket értesítsük, ha valamilyen esemény történik. Jelen esetben, amikor a felhasználó kap egy új üzenetet a Diákhitel Direkt fiókjába, akkor arról Push üzenetet küldünk ki. Ez általában a mobilokon egy értesítés formájában jelenik meg, lásd az alábbi képeken:

Ha egy ilyen értesítésre rákattintunk, akkor azonnal megnyílik a Diákhitel Direkt mobilalkalmazás az új üzenet tartalmával, ahogy azt korábban már kifejtettük.

Tranzakciók

A Tranzakciók menüpont alatt a felhasználónak lehetősége van visszamenőleg is áttekinteni az őt érintő eddigi pénzmozgásokat. A webes felülettől eltérően itt az összes művelet egyetlen képernyőn listázódik ki, tárgyév szerint csoportosítva. A telefon görgető funkcióját használva könnyedén a kívánt időszakhoz tud görgetni. A tranzakciók típusát eltérő színnel jelöltük, a lista elemek bal szélén.

Amennyiben Ön mindkét hitel típussal rendelkezik, ez a felület több oldalból állhat. Ilyenkor a fenti választó gomb segítségével válthat a két hitel típusra vonatkozó tranzakciós lista között.

Függő tranzakciók

A felhasználó ebben a menüpontban ellenőrizheti az elindított befizetések státuszát. A tranzakciók szabad és kötött felhasználású hitelek szerint kerültek szétosztásra. A képernyőn megjelenített kártyák mindegyike egy-egy tranzakciót részletez.
Félkövéren kiemeltek a tranzakció státuszát jellemző ikon, a befizetett összeg, a törlesztés típusa, valamint dátuma, elősegítve a könnyű átláthatóságot.

Egyenleg

Az Egyenleg funkció célja, hogy aktuális egyenlegértesítőjét könnyedén meg tudja tekinteni. A felületen látható tartalom megegyezik a webes felületről is elérhető egyenleggel.

Amennyiben Ön mindkét hitel típussal rendelkezik, ez a felület több oldalból állhat. Ilyenkor a fenti választó gomb segítségével válthat a két hitel típusra vonatkozó tranzakciós lista között.

Bankkártyás fizetés

Ezen a felületen indítható törlesztés bankkártya használatával. Az applikáció automatikusan kitölti az adott hiteltípushoz tartozó szerződésszámot, valamint javasolt törlesztési összeget ajánl fel.
A felhasználónak lehetősége van módosítani az összeget a szövegmezőre kattintva. Az előtörlesztés, illetve törlesztés gombot kiválasztva állítható a befizetés típusa.

Eszközök tiltása

A egyes eszközök letiltását a Diákhitel Direkt webes felületen, a Mobil eszközök menüpont alatt a regisztrált készülékek listájában minden egyes sor végén megtalálható ikonokkal végezheti el. Az első ikon jelzi az eszköz állapotát, ami lehet engedélyezve (  ) vagy letiltva (  ) állapotban. Ha erre az ikonra kattint, akkor meg is változtathatja azt, tehát engedélyezheti vagy tilthatja az adott eszközön való adatok elérését.

Eszközök törlése

A mobil eszközök listájában a sor végén található második ikonnal törölhető a készülék a regisztráltak közül. Ezt követően a mobilalkalmazás, a következő adatkérésnél (pl.: összesítő adatok lekérdezése, üzenetek frissítése) a bejelentkező oldalra navigálja a felhasználót és egy felugró ablakban értesíti, hogy az eszköz már nem szerepel a regisztrált készülékek között.  Ezzel lehetősége van az elhagyott vagy esetlegesen ellopott készülékeken, az adatok hozzáférését letiltani és kijelentkeztetni.

Elérhetőségek

 

Az Elérhetőségek menüpont az alábbi funkciókkal működik:

  • a telefonszámok egy gombnyomással hívhatóak,
  • a webcímek megnyithatóak a böngészőben,
  • az e-mail címekre kattintva lehetőség van telefonról e-mailt írni a választott levelező alkalmazással,
  • a személyes ügyfélszolgálatra kattintva pedig térképen is megnézhető, hogy hol található meg földrajzilag. A térképen a felhasználó saját pozíciója is megjelenik.

Pénzügyi tájoló és hírek

A Pénzügyi tájoló és a Hírek menüpontok a www.diakhitel.hu is elérhető oldalakat nyitnak meg, a telefon alapértelmezett böngészőjében:

Pénzügyi tájoló:
A folyamatosan frissülő, hiteles forrásokból származó háttéradatok segítségével személyre szólóan és könnyen kiszámolható, hogy mennyibe kerül egy egyetemi félév adott intézményben.

A Hitelkalkulátorok itt megtalálhatók:  Diákhitel1Diákhitel2

FIGYELEM! A Pénzügyi Tájoló alkalmazás átalakítás miatt jelenleg nem elérhető! Megértésüket köszönjük!

Hírek:

http://www.diakhitel.hu/blog

Névjegy

A Névjegy menüpontban látható a program aktuális verziószáma, a részletes felhasználói útmutató, és a különböző jogi nyilatkozatok. Ugyancsak itt van lehetőség a 4 jegyű biztonsági kód ki-, illetve bekapcsolására. Amennyiben értékelni szeretné a programot, azt szintén itt tudja megtenni, vagy akár közvetlenül e-mailben is elküldheti tapasztalatait, kérdéseit az info@diakhitel.hu e-mail címre.