2021. október 9.

Módosulnak a Képzési Hitelek folyósítási feltételei

A Kormány döntése alapján, a mai naptól az alábbiak szerint módosulnak a Képzési Hitel1 és Képzési Hitel2 folyósítási feltételei.

A hitelt a 18. életévüket betöltött, de 55 évnél nem idősebb, büntetlen előéletű magyar állampolgárok vehetik igénybe, akiknek nincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozásuk.

További folyósítási feltétel, hogy az igénylő a képzési hitel iránti kérelem benyújtását megelőző 2 évben rendelkezzen vagy legalább 180 nap társadalombiztosítási jogosultsággal vagy 180 nap felsőoktatási jogviszonnyal. A társadalombiztosítási jogosultságot nem kell figyelembe venni azoknál az édesanyáknál, akik gyermekek otthongondozási díjban vagy ápolási díjban részesülnek, valamint azoknál sem, akik az elmúlt két évben, 180 napig hallgatói jogviszonnyal rendelkeztek.

A szabad felhasználású Képzési Hitel1 esetében a jogszabálymódosítást követően a hiteligénylő havi részletekben igényelheti a kívánt összeget saját számlájára.

A kötött felhasználású Képzési Hitel2 esetében a képzési hitel folyósítására két részletben kerül sor a szakképző intézmény felé. A Diákhitel Központ a képzési hitel igény elbírálását vagy a képzési hitel folyósítását legfeljebb 30 napra felfüggeszti, ha a képzési hitel igénylésével vagy felvételével kapcsolatban a visszaélés gyanúja merül fel. A felfüggesztésről Társaságunk a képzésben részt vevőt tájékoztatja.