2020. május 4.

Soha ennyien nem fordultak a Diákhitel Központhoz – három nap alatt több, mint négyezer hallgató igényelte a Diákhitel Pluszt

Budapest, 2020. május 4. – A május 1-jei bevezetés óta több mint négyezer felsőoktatási hallgató igényelte a maximum félmillió forintig felvehető teljesen szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Pluszt. Soha ennyi ügyfél nem fordult ilyen rövid idő alatt a Diákhitel Központhoz a 2001-es alapítás óta – tájékoztatott Magyar Péter, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Sok hallgató élt továbbá a szintén május 1-től elérhető könnyítésekkel, többek között a szabad felhasználású Diákhitel1 első félévre történő visszamenőleges igénylésével.
 

A Diákhitel Plusz bevezetését követő első 24 órában több mint 2000 igénylés érkezett be a Társasághoz és mára ez a szám már meghaladja a négyezret. Ilyen nagyságrendű igénylési rohamra a Központ 2001-es alapítás óta nem volt példa. Mindez egyértelműen bebizonyította, hogy helyesen járt el a Kormány, amikor a felsőoktatási lemorzsolódás növekedésének megakadályozása érdekében sürgősséggel extra segítség bevezetése mellett döntött az egyetemi és főiskolai hallgatók számára. Felismerve, hogy kétszer ad ki gyorsan ad, a Diákhitel Központ pár hét alatt tette elérhetővé a 2020 december 31-ig igényelhető új terméket, amelyet minden magyarországi aktív jogviszonyú felsőoktatási hallgató maximum félmillió forint összegben igényelhet, amennyiben nem töltötte be 55. életévét. Az igényelt összeget a Diákhitel Központ egyösszegben folyósítja az igénylő bankszámlájára, melyet egy év türelmi idő után maximum 5 éven belül kell visszafizetnie.

A Diákhitel Plusz mellett népszerűnek bizonyultak az utóbbi napokban az egyéb kormányzat által a diákhitelek kapcsán meghozott könnyítések. Május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelhető a rendkívül kedvező kamatozású, szabad felhasználású Diákhitel1, akár 350 ezer forint értékben. A Diákhitel Központ meghosszabbította a Diákhitel1 és a Diákhitel2 igénylési határidejét a 2019/2020-as tanév II. félévében június 15-ig, illetve a 2020/2021-es tanév I. félévében december 31-ig. A meghosszabbított igénylési határidőben egyúttal mód nyílik a már korábban igényelt diákhitelek összegének megemelésére is, tette hozzá a vezérigazgató.

Fontos kiemelni, hogy a Diákhitel Pluszt igénylők is jogosultak a Kormány által 2018-tól bevezetett családtámogatásokra. Amennyiben egy családban 2020. május 1. után megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületése esetén a teljes diákhitel-tartozást elengedi a Diákhitel Központ.

A Diákhitel Plusz bevezetésével a Nyelvtanulási Diákhitel igénylési lehetősége megszűnt, illetve a mostanáig felvett, 1,99 százalékos kamatozású Nyelvtanulási Diákhitelek kamatmentessé váltak.

A Diákhitel Plusz és az egyéb módosítások kapcsán érzékelhető hatalmas érdeklődés bizonyítja, hogy a Diákhitel Központnak kiemelt szerepe van a járványügyi helyzetben a hallgatók támogatásában.