2023. szeptember 19.

Százezreket nyerhetnek a diákhitelesek, ha figyelnek a részletekre

Azt nagyjából mindenki tudja, hogy három gyerek után az állam átvállalja az édesanya diákhitel-tartozását. Csakhogy a kedvezmények sora nem áll meg itt, azt például nagyon kevesen tudják csak, hogy már az első gyermek után is igényelhető kamattámogatás. Mennyit lehet ezen nyerni? Rákossy Balázs vezérigazgatót kérdeztük, aki azt is elmondta, mi jön most, hogy meghosszabbításra kerül a kamatstop, és hogy mennyire népszerű a diákhitel a fiatalok körében.

4,99 százalékról 7,99 százalékra emelkedik a diákhitel kamata – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium múlt heti közleményéből. Vége a jó világnak?

Ez csak a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében igaz, itt 2023. július 1-jétől kezdődően az ügyfeleknek, a hitelfelvevő hallgatóknak és a már végzett diákoknak a 14 százalékos kamatmérték helyett csak 7,99 százalékos kamatot kell megfizetnie, mert a kamat egy nagy részét átvállalta a magyar költségvetés, mely hatalmas segítséget jelent a hallgatóknak.

Továbbra is kamatmentesen juthatnak hozzá a diákok a Képzési Hitelhez és a Diákhitel2-höz. Ha pedig az egyszámjegyű infláció, valamint ezt követően az egy számjegyű jegybanki irányadó kamat visszatér, akkor a Diákhitel1 kamata is újra 4,99 százalékos szintre vagy akár az alá csökkenhet.

A mostani változtatások között is számos olyan akad, ami egyszerűbbé teszi az igénylők életét, például kedvezőbb feltételekkel nyithatnak július 1-től diákhitel folyószámlát, ugyanis a „Diákhitel Számlát” biztosító kereskedelmi bankoknak ingyenesen kell biztosítaniuk pl. a havi számlavezetést, az elektronikus szolgáltatások felületének használatát, a havi bankszámlakivonatot és a kapcsolódó bankkártya használatát is.

Ha már kedvezményeknél tartunk, azt mindenki tudja, hogy 3 gyerek után az édesanya mentesül a diákhitel fizetése alól, mert azt az állam átvállalja. Vannak azonban más kedvezmények is, mégis számos olyan esetről hallani, hogy az anyák jelentős pénzeket buktak el, mert nem tudtak ezekről a lehetőségekről. Mire érdemes odafigyelni?

Például arra, hogy a 30. életévét be nem töltött hölgyek esetében már egy gyermek után is elengedjük a Diákhitel 100 százalékát, ha a tanulmányok alatt, vagy a diploma megszerzését követő két évben megszületik a gyermek. Aki ebbe nem fér bele, mondjuk a megszabott korhatárból kicsúszott, az is számos kedvezmény közül választhat.

Kérheti például a törlesztési kötelezettség szüneteltetését és a célzott kamattámogatásta várandóssága 12. hetétől 3 évig, illetve a CSED, GYED, GYES ideje alatt, ami azt jelenti, hogy ez idő alatt nem növelik ügyleti kamatok az egyenleget.

Ezzel a kedvezménnyel az ellátásban részesülő anyák és apák is élhetnek, pontosabban az egyikük, aki igénybe veszi az ellátást. Örökbefogadás esetén is igényelhető a törlesztési kötelezettség szüneteltetése és a célzott kamattámogatás a hitelfelvevő nők esetében. Ez ugyanakkor nem automatikus, be kell nyújtani a kedvezmény igénybevételére vonatkozó kérelmet.

Lehet még menteni a menthetőt, ha valaki későn vette észre, hogy kamattámogatásra jogosult?

Igen. Be lehet nyújtani a kérelmet utólag is. Ebben az esetben, ha a CSED, GYED, illetve a GYES ellátás kezdő időpontját követő évben érkezik be a kérelem, a kedvezményt csak a benyújtás évének első napjáig lehet visszamenőlegesen biztosítani.

Ezt egyébként normál ügymenetben is jogcímenként külön kell igényelni, azaz külön nyomtatványt kell leadni a CSED és a GYED ellátásra vonatkozóan. Abban az esetben is új adatlap beküldése szükséges, ha valaki a GYED-et követően GYES ellátásra jogosult.

Mennyire népszerű a diákhitel most, hogy az infláció miatt a fiatalok kiadásai is elszálltak?

Az elmúlt 22 évben a magyar diákhitelezés rendszere 500 hallgató 250 ezer diplomájának megszerzéséhez járult hozzá. A tendencia évek óta növekvő.

2019-ben a szabad felhasználású Diákhitel1-et több mint 20, a képzési költségekre fordítható Diákhitel2-t pedig csaknem 20 százalékkal többen vették fel, mint egy évvel korábban. Akkor 177 ezer élő szerződése volt a Központnak, abban az évben több mint tízezren éltek a kedvezményes hitelfelvételi lehetőséggel.

2020-ban rekordévet zárt a Diákhitel Központ. Az egy évvel korábbinál több mint háromszor több, 42 ezer szerződést kötött a társaság, és akkor fordult elő először, hogy a harmincmilliárd forintot is meghaladta a folyósított hitelek összege. Ez elsősorban a 2020. május 1-jétől elérhető szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusznak volt köszönhető.

A lehetőséggel élők 98 százaléka a maximális, félmillió forintos hitelt vette fel a leghosszabb, ötéves törlesztési idő mellett.

A koronavírus-járvány okozta munkaerőpiaci nehézségeknek – a tanulás mellett beszűkült munkavállalási lehetőségeknek – is szerepük volt abban, hogy a korábbi évekhez képest lényegesen magasabb arányban, 80 százalékban igényelték a maximális hitelt az egyetemi, főiskolai hallgatók. A rekordmértékű kihelyezésben az is közrejátszott, hogy 2020 augusztusától a kormány döntése révén a korábbi 70 ezer forintról 150 ezer forintra emelkedett a szabad felhasználású Diákhitel1 havi maximálisan igényelhető nagysága.

2022-ben csak a fennálló Diákhitel1-szerződések száma 108 ezret tett ki, jelenleg pedig mintegy 200 ezren veszik igénybe a Diákhitel Központ által kezelt termékeket, amelynek felét teszi ki a szabad felhasználású Diákhitel1-et igénybe vevők köre.

(novekedes.hu, Kovács Dániel)